Transitdocument

servicepage-image

Transitdocument ook wel het vervoersdocument genoemd

Bij het transitdocument (T1) spreken we over niet-unie goederen. In de meeste gevallen komen de goederen niet uit de Europese-Unie en staan bijvoorbeeld op Schiphol of in de Rotterdamse haven. Deze goederen staan onder douane toezicht. Er dient iets met de goederen te gebeuren.

Vanuit de (lucht) haven tot eindbestemming…

Uw goederen komen aan in de haven (bijvoorbeeld Rotterdamse haven, Schiphol of Antwerpen) vanuit een niet EU-lidstaat.

Het kan om diverse redenen wenselijk zijn uw goederen op een transitdocument te zetten en bij u af te leveren:

  • is handelingssnelheid erg belangrijk? Handelingssnelheid kan van belang zijn als goederen al enige tijd in de haven staan, en u daardoor extra kosten dient te betalen;
  • komen uw goederen aan in Antwerpen? Het is niet zo eenvoudig uw goederen in te voeren in België, veel praktischer is om dit te doen in Nederland;
  • misschien wilt u uw goederen opslaan in een Douane-Entrepot?
  • staat u met uw auto/vrachtauto op de Europese grens en wilt u naar Nederland rijden?

Vanuit een Douane-Entrepot buiten de Europese Unie

Wanneer uw goederen in een Douane-Entrepot zijn opgeslagen en u deze bijvoorbeeld verkoopt buiten de Europese Unie, dient er een transitdocument (T1) opgemaakt te worden.

Transitdocument (T2)

Het transitdocument (T2) is veelal handig voor transporteurs. In een aantal gevallen is het interessant een transitdocument, ook wel doorvoerdocument genoemd, op te laten maken:

  • u verkoopt of vervoerd de goederen naar Noorwegen, maar wilt niet uren lang aan de Noorse grens staan te wachten. Met een transitdocument (T2) kunt u eenvoudig tot plek van bestemming rijden;
  • u wilt naar Italië maar om logistieke redenen rijdt u door Zwitserland, dit kunt u doen met een transitdocument (T2)

T2L

Het T2L heeft dezelfde status als het transitdocument T2 namelijk: het zijn vrije goederen oftewel communautaire goederen.

Goederen die u per zeeschip verstuurd naar een ander land binnen de Europese Unie wil de klant (of diegene die de zending afhandelt) van U een T2L document hebben, om aan te kunnen tonen dat de goederen daadwerking uit de Europese Unie komen. Voor uw klant voorkomt u allerlei lastige douane-technische handelingen.

T2L (F)

Dit document is sterk verwant aan het T2L met als verschil dat goederen vervoerd worden naar het douanegebied die niet tot het BTW-gebied behoren. Denkt u hierbij aan de Canarische eilanden, de Franse Overzeese Departementen, de Helleense berg Athos, en de Kanaaleilanden. U heeft ook een CO-A nodig.

Voor verdere informatie omtrent het transitdocument T1 of andere douanezaken kunt contact met ons opnemen.