Importeren vanuit China

servicepage-image

Houdt met een aantal zaken rekening wanneer goederen geïmporteerd worden uit China

Wanneer uw goederen aankomen in de Nederland zal er snel iets mee moeten gebeuren. De rederij die de zending afhandelt zal namelijk binnen enkele dagen extra kosten in rekening brengen (demurrage). Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Wij kunnen de import in Rotterdam snel voor u verzorgen of op andere zee- en luchthavens. Wanneer het nodig is, kunnen we ook het hele traject van A tot Z voor u afhandelen.

Import

Meestal zullen goederen direct vanuit de Rotterdamse haven ingevoerd worden. Dit kan op verschillende manieren, namelijk: definitieve invoer of tijdelijke invoer. Dit laatste gaat bijvoorbeeld spelen, wanneer goederen een bewerking ondergaan en vervolgens weer geëxporteerd worden buiten de Europese Unie.

Vervoersdocument T1

Het kan soms praktischer zijn om een vervoersdocument T1 (of transitdocument) op te laten maken om goederen vanuit de haven te vervoeren. 

  • Directe import in Rotterdam kan voor vertraging zorgen. Handelingssnelheid kan van belang zijn als goederen al enige tijd in de haven staan, en u daardoor extra kosten dient te betalen;
  • Goederen komen vanuit China in de Antwerpse Haven binnen;

Importeren Van A tot Z .

Wanneer u relatief onbekend bent met het invoeren van goederen, komt er nogal wat op u af. Het kan voor u een complete wirwar van allerlei vakjargon zijn of u ziet door alle (douane-technische) bomen het bos niet meer. Of u heeft er simpelweg de tijd niet voor.

Wat wil de rederij of rederij-agent die de zending in de Rotterdamse haven afhandelt van u? Ziet u allerlei kosten voorbij komen waarvan u zich afvraagt waar deze voor zijn?

Wij kunnen u hierbij van dienst zijn. Indien gewenst kunnen wij alle facetten van A tot Z op ons nemen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en geld.

Heeft u vragen over bovenstaande verzoeken wij u vriendelijk contact met ons op te nemen.

Invoerrechten en omzetbelasting

Wanneer u goederen gaat importeren vanuit China moet u met een aantal zaken rekening houden, waaronder invoerrechten en omzetbelasting (BTW). Het wel of niet betalen van invoerrechten hangt van de volgende dingen af:

  • Wat wilt u invoeren?
  • Waar komen goederen vandaan?
  • Komen de goederen retour?
  • Ondergaan de goederen een bewerking?

Wat wilt u invoeren?

We moeten weten welke goederen ingevoerd worden om te zien of er wel of geen invoerrechten betaald moeten worden. Alle importgoederen zijn ondergebracht in een database en onderverdeeld in een goederencode (GN code) ook wel Harmonized System code (HS code) of statistiek code genoemd. Deze goederencode bepaald mede of de goederen aan invoerrechten onderhevig zijn.

Waar komen de goederen vandaan?

Het is ook belangrijk dat we weten waar de te importeren goederen vandaan komen. In het geval van China zijn er een aantal goederen waar een extra douane heffing op zit. Het komt er op neer dat de Europese Unie deze goederen liever niet de EU in laat gaan.

Komen de goederen retour?
Wanneer u goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie verstuurd en de goederen binnen een tijdsbestek van 3 jaar terugkomen, zogeheten terugkerende goederen, kunnen wij er voor zorgen dat u over de goederen geen invoerrechten of omzetbelasting hoeft te betalen.

Ondergaan de goederen een bewerking?
U wilt goederen niet definitief invoeren maar goederen ondergaan een bewerking?
Worden de goederen bijvoorbeeld gereviseerd?
Worden goederen samengebouwd?

Indien deze goederen vervolgens weer geëxporteerd worden buiten de Europese Unie krijgt u de invoerrechten weer retour.

Omzetbelasting

Als bedrijf dient u omzetbelasting te betalen zodra u goederen invoert vanuit een niet EU-lidstaat. Als bedrijf zijnde kunt u de omzetbelasting bij uw aangifte terug krijgen. Wanneer u regelmatig importeert hebben we hier een oplossing voor. U kunt bij de belastingdienst verlegging van de Omzetbelasting (ART23) aanvragen. U ziet bij het doen van de invoeraangifte geen omzetbelasting meer terug.