Exporteren naar Turkije

servicepage-image

Bij het exporteren naar Turkije dient een exportdocument opgemaakt te worden en een ATR-certificaat

Exporteren naar Turkije met ATR

U wilt goederen verkopen aan uw klant in Turkije? Exporteren naar Turkije?

Bij het exporteren naar Turkije dient u met een aantal zaken rekening te houden:

  • opmaken van exportdocumentatie;
  • ATR certificaat;
  • vervoer.

Exportdocument

Zodra u gaat exporteren naar Turkije dient u een exportdocument te hebben. De douane wil immers weten wat geëxporteerd wordt. U toont met het exportdocument aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Dit is ook van belang voor uw BTW (omzetbelasting) administratie.

Wij kennen verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis naar Turkije;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?
  • zodra goederen weder-uitgevoerd worden invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

ATR

Bij het exporteren naar Turkije dient u meteen rekening te houden met het ATR. De Europese Unie heeft een Handelsovereenkomst afgesloten met Turkije. ATR staat voor Associatie Turkjje. Een ATR-certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de Europese Unie en Turkije. Wanneer u gaat exporteren naar Turkije hoeft uw klant met het ATR geen of minder invoerrechten te betalen. Bewijsvoering hoeft niet bij de Kamer van Koophandel aangeleverd te worden. Het maakt niet zozeer uit waar de goederen van origine vandaan komen, maar van belang is waar de goederen vertrekken. Indien u een ATR aanvraagt dient het ATR geldig gemaakt te worden bij de douane.

Wat dient u bij ons aan te leveren voor het aanvragen van het ATR?

  • de handelsfactuur;
  • paklijst (gewicht en colli)

Economie Turkije

Turkije is een enorm snel groeiende economie. De economie van Turkije is een complexe mix van traditioneel vakmanschap en moderne industrie. Hoewel de effecten van de internationale financiële crisis niet aan het land voorbijgingen (de export kelderde hard in 2009) werd de Turkse financiële sector hier niet door getroffen. Als beloning voor zijn solide financiële beleid ontving Turkije tijdens de financiële crisis meerdere positieve herwaarderingen van grote kredietbeoordelaars. Hierdoor is het voor Turkije nu makkelijker geworden om geld te lenen dan enkele EU-lidstaten als Griekenland en Ierland.

Bron: Wikipedia