Exporteren naar Rusland

servicepage-image

Bij exporteren naar Rusland is een exportdocument nodig en veelal een CVO

Exporteren naar Rusland met exportdocument en CVO

Uw bedrijf heeft goederen verkocht aan de Russische klant. Rusland kijkt zeer kritisch naar alle douane documentatie. In Nederland dient de juiste douane documentatie opgemaakt te worden. Ook zal uw klant naar alle waarschijnlijkheid vragen of u een CVO (Certificaat Van Oorsprong) mee wilt leveren. Wij hebben veel ervaring bij het opmaken van de juiste documentatie.

Exportdocument

Als u goederen naar Rusland exporteert, dan moet er ook een exportdocument opgemaakt worden. De douane wil namelijk graag weten wat er geëxporteerd wordt. Met dit document toont u aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Ook is het document van belang voor uw BTW (omzetbelasting) administratie.

Wij kennen verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder dat er invoerrechten of omzetbelasting betaald hoeft te worden?
  • zodra goederen weder uitgevoerd worden, invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

CVO (Certificaat van Oorsprong)

Dit certificaat wordt vaak gevraagd als politiek instrument, wanneer u goederen exporteert naar Rusland. Met name om goederen uit bepaalde landen te boycotten. Wanneer er geen CVO bij de goederen is toegevoegd, zal douane de goederen ook niet invoeren. Daarnaast is het mogelijk dat wanneer uw klant een CVO bij zijn goederen geleverd krijgt, hij minder of geen invoerrechten hoeft te betalen.

Het CVO digitaal aanvragen?

Voorheen kon u met het CVO en de daarbij behorende bewijslast naar de Kamer van Koophandel. Tegenwoordig gaat dat niet meer. Wij hebben een digitale applicatie om dit netjes voor uw bedrijf te verzorgen.

Voor meer informatie over exporteren naar Rusland of andere douanetechnische vraagstukken staan wij u graag telefonisch te woord.