Douane aangifte doen?

servicepage-image

WANNEER GOEDEREN BUITEN DE EUROPESE UNIE WORDEN VERZONDEN DIENT EEN EXPORTDOCUMENT OPGEMAAKT TE WORDEN MAAR ZO NU EN DAN OOK VOOR GOEDEREN WELKE BINNEN DE EUROPESE UNIE WORDEN VERZONDEN

Douane aangifte dient men te doen zodra goederen buiten de Europese Unie worden verzonden of wanneer goederen vanuit een niet EU-lidstaat naar de Europese Unie worden verzonden. Overigens zijn er nog een aantal uitzonderingen.

EU-lidstaten

Goederen worden verzonden buiten de Europese Unie

U dient douane aangifte te doen zodra goederen de Europese Unie verlaten. Er bestaan een aantal varianten op het exportdocument. Het definitieve exportdocument zodra goederen definitief de EU verlaten, het tijdelijke uitvoerdocument wanneer goederen verlaten de EU tijdelijk verlaten en binnen 3 jaar weer terugkeren (u hoeft dan geen invoerrechten of omzetbelasting bij terugkomst te betalen), goederen zijn op tijdelijke basis ingevoerd (bijvoorbeeld omdat de goederen gerepareerd zijn) en worden weder uitgevoerd.

Goederen worden vanuit een niet EU-lidstaat naar de EU verzonden

U dient douane aangifte te doen zodra goederen de Europese Unie binnenkomen vanuit een niet EU-lidstaat. We kennen een aantal varianten. Goederen worden ingevoerd waarbij eventuele invoerrechten en omzetbelasting dienen te worden betaald. Goederen worden niet ingevoerd maar in een douane-entrepot geplaatst bijvoorbeeld omdat deze worden doorverkocht aan een klant buiten de EU, of u wacht op nader bericht wat ermee gaat gebeuren. In dit geval worden de goederen begeleid met een transitdocument en vervolgens in een douane-entrepot opgeslagen. Ook is het mogelijk dat goederen in Nederland een bewerking ondergaan, er dient een invoeraangifte onder ‘actieve veredeling’ opgemaakt te worden.

Note: wanneer goederen buiten Nederland de Europese Unie binnenkomen worden de goederen begeleid met een transitdocument.

Wie doet douane aangifte?

U dient als bedrijf zijnde een Douane Expediteur in de arm te nemen. Deze heeft de kennis, de software en alle douane vergunningen. Belangrijk is dat u een goede Douane Expediteur heeft, bijvoorbeeld een Expediteur die AEO gecertificeerd is.

Wij kunnen u helpen bij het opmaken van alle douane aangiften in al zijn varianten.