Certificaat Van Oorsprong, EUR1-certificaat en ATR-certificaat

servicepage-image

Certificaten zijn nodig vanwege handelsovereenkomsten (invoerrechten) of om handelspolitieke redenen.

Bij goederen, die verkocht worden buiten de Europese Unie, is het belangrijk voor uw klant om geen of zo min mogelijk invoerrechten te betalen. Dit hangt van een heel aantal zaken af. Waar komen goederen vandaan? Waar gaat het naartoe? Om wat voor goederen gaat het?

Kijken we naar waar iets vandaan komt of waar het naartoe gaat heeft de Europese Unie diverse handelsafspraken gemaakt met landen. Veel van deze handelsafspraken worden gekoppeld aan het opmaken van certificaten.

Wij kunnen diverse certificaten, veelal digitaal, voor u opmaken waaronder het CVO, EUR1, ATR en het legaliseren van een factuur of ander document bij de kamer van koophandel.  Ook moeten certificaten of facturen regelmatig langs de Ambassade van een bepaald land. Dit organiseren wij ook graag.

Certificaat van Oorsprong (CVO)

Een veelvuldig gevraagd certificaat bij het exporteren buiten de Europese Unie. Het CVO geeft slechts de oorsprong van de goederen aan. Wij organiseren dit certificaat digitaal, diezelfde dag via de Kamer van Koophandel. De bewijslast kan vrij complex kan zijn,

Het CVO wordt veelal om handelspolitieke redenen gevraagd. Niet alle landen willen graag samenwerken met elkaar. Met het CVO wordt dit uitgesloten.

EUR1-certificaat

De Europese Unie heeft een aantal handelsafspraken gemaakt met andere niet EU-landen. Hierbij wordt het EUR1-certificaat gevraagd door uw klant. Bewijst wordt bij de Kamer van Koophandel door ons gedeponeerd. De bewijslast voor het verkrijgen van dit certificaat is complex.

Als eis wordt gesteld dat de goederen in de Europese Unie gemaakt zijn. Indien u fabrikant bent betekent dit niet dat alle goederen die u gebruikt, om tot een eind product te komen, van EU oorsprong moeten zijn. We hebben diverse rekenmodellen om toch als Europese fabrikant aangemerkt te kunnen worden.

Bij een laag bedrag mag de exporteur verklaren op zijn factuur dat de goederen van Europese Origine zijn.

Landen die o.a. meedoen met de handelsovereenkomst: Noorwegen, Zwitserland, Marokko, Algerije, Egypte, Israël, Servië, Albanië, Oekraïne, Chili, Colombia etc.

ATR-certificaat

Waarbij het EUR1-certificaat voor diverse landen geldt, is het ATR-certificaat specifiek voor Turkije. Aanvraag geschiet niet digitaal via de Kamer van Koophandel.

Legalisatie factuur of ander document

Ook het legaliseren van een factuur of ander document wordt regelmatig door uw klant gevraagd. Vaak in combinatie bij een Letter of Credit. Dit doen wij digitaal en is dezelfde dag gereed.

Wat hebben wij nodig?

Wij hebben voor het opmaken van bovengenoemde certificaten nodig:

  • de handelsfactuur;
  • paklijst;
  • bewijsvoering kamer van koophandel (niet nodig voor ATR);
  • een eenmalige machtiging;