Brexit exportdocument

servicepage-image

Het Verenigd Koninkrijk hoort niet bij de EU: exportdocument zal nodig zijn en de inklaring

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. De vraag is hoe douane-technisch de situatie zal gaan worden. Zal de situatie min of meer hetzelfde worden als voor het openstellen van de grenzen? Er dient zo mogelijk voor iedere zending een exportdocument opmaakt te worden nu de BREXIT een feit is.

Waarom bij Brexit het exportdocument?

De douane houdt graag inzichtelijk wat er geëxporteerd wordt. Wanneer goederen buiten de Europese Unie worden gebracht dan hoeft de omzetbelasting niet aan de klant door belast te worden. De belastingdienst/douane kan een controle uitvoeren, waarbij men controleert of de goederen daadwerkelijk buiten de EU zijn verstuurd. Het exportdocument kan als bewijslast dienen naar de belastingdienst/douane toe.

Er bestaan verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst of goederen komen uit een douane-entrepot en worden buiten de Europese Unie verzonden.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, dat uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?

Douane Expediteur

Voor het opmaken van de douane documentatie heeft u een douane expediteur nodig. Wij kunnen helpen bij het opmaken van al het benodigde papierwerk. Dit kan binnen heel Nederland maar ook in het Verenigd Koninkrijk hebben wij de nodige contacten.  Dit neemt veel zorg bij u weg.

Brexit; exportdocument en handelsovereenkomst?

Het is zeer goed mogelijk dat er een handelsovereenkomst komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het principe zal dan hetzelfde kunnen zijn als bij andere landen waar de Europese Unie al een handelsverdrag mee heeft afgesloten. Na overleg van het desbetreffende certificaat zal men vrijgesteld zijn van invoerrechten. Tot eind 2020 blijft alles bij het oude, en zal men onderhandelen over een mogelijk overeenkomst.